Over vakantiewoning El Dorado

Vakantiewoning El Dorado bevindt zich in Wijk 6 in de oude dorpskern van Urk. De oudste bebouwing van Urk staat in het ‘Oude Dorp’. Rond 1900 stond daar aan de haven een wirwar aan huizen, waar nauwelijks een stratenplan in te herkennen was. In 1902 bepaalde de burgemeester dat daar wat meer structuur in moest komen. Het bleek niet handig om de huizen per straat in te delen en de straten een naam te geven, want dan bleven er overal losse huizen over.

Men besloot daarom om de huizen te groeperen, en men noemde dat ‘wijken’. Die wijken werden genummerd van 1 tot en met 6. De wijk aan de haven werd Wijk 1 en de wijk rondom de vuurtoren werd Wijk 3. Later kwamen er ook nog Wijk 7 en Wijk 8 bij. Per wijk werden de huizen genummerd. Je adres was dan bijvoorbeeld Wijk 3-17 of Wijk 5-12.

In eerste instantie was het huisje met adres Wijk 6-140 een gewoon woonhuis. Later werd het huis omgetoverd tot winkel, waar men Lp’s, cassettes en Cd’s kon kopen. Deze winkel stond bekend als El Dorado.

Na sluiting van de platenzaak werd het pand weer in gebruik genomen als woonhuis. De huizen in het Oude dorp waren allen wel verouderd en renovatie was zeker nodig. In 2020 is de woning met adres Wijk 6-140 volledig gerenoveerd en in gebruik genomen als vakantiewoning, onder de naam El Dorado.

De geschiedenis van Urk ziet u overal terug, de verschillende huisjes en smalle straatjes in de wijken van het Oude dorp hebben veel karakter. U voelt de aanwezigheid van de Urker cultuur als u zich in het dorp waant of een wandeling over het haventerrein maakt.

Direct boeken: